Spain DNV: Three-Month Wait After Changing US Employers?
Extranjería Article

Changing US Employers on Spain’s Digital Nomad Permit: Must I Wait Three Months?

Last updated: 2026-11-04 Reading: 5 min Anemoss

Prepare an employer change without confusing it with your first application.

Table of contents

Quick summary

  • UGE distinguishes an existing permit holder’s change of conditions from a first application.
  • The exemption concerns the three-month relationship history, not the other eligibility requirements.
  • Employment-to-freelance changes need separate assessment; previous employment does not prove a professional relationship.

The three-month rule was already checked when you qualified

For a first application, article 74 ter(c) of Law 14/2013 requires at least three months of employment with a company outside Spain before submission. It also requires evidence that the employer permits remote work.

The UGE document guide, page 2, then explains how this requirement applies after approval. It is not required again where the applicant already holds an initial authorisation, including changes to its conditions, or a teleworker visa, because it was established previously.

For an existing employee permit holder moving to a new US employer, that means you should not wait for three months of service simply to recreate the initial qualifying history. This is UGE’s published administrative guidance; it does not remove the statutory conditions for the work itself.

Check the new job before agreeing the handover

The new employer must still fit the international teleworker route. Under articles 74 bis and 74 ter, an employee works for a business outside Spain, the work must be capable of being performed remotely, and the company or group must demonstrate at least one year of real, continuous activity.

Ask the new employer for the contract and a letter expressly allowing remote work from Spain. UGE’s guide calls for the role, main duties, salary in euros and other remote-working conditions. A general company policy allowing “remote work” may leave the location unclear.

Review Social Security at the same time. Do not assume that registration or a foreign coverage certificate connected with the old employer automatically covers the new job. The arrangement needs to support the new employment, alongside sufficient financial resources and the applicable healthcare cover.

Tell UGE within 30 days, rather than waiting until renewal

The seventh additional provision of Law 14/2013 requires changes affecting admission conditions to be communicated to UGE within 30 days. Its duty to maintain the qualifying conditions continues throughout the permit, regardless of the expiry date printed on the TIE.

Prepare a dated explanation identifying the old employer, the end of that employment, the new employer and the new start date. Support it with the new contract, employer evidence, remote-work letter and relevant financial and Social Security documents. Keep recent payslips and matching bank records available; explain which employer paid each amount rather than presenting old pay as income from the new job.

The UGE guide includes existing holders reporting changes within its application instructions, which identify the MIT form, a full passport copy and the fee form 790, code 038. Check the current procedure for your change and retain the submission receipt. Do not assume an informal message to the office completes the process.

Hypothetical example: A US analyst already living in Spain on an employee teleworker permit accepts a new employee position with an established US company. The company authorises work from Spain and the Social Security position is addressed. The analyst prepares the change promptly; there is no need to postpone the submission solely to accumulate three months with the new employer.

When the same answer does not apply

If your first application is still pending, you do not yet hold the authorisation on which this exemption depends. A change of employer during that application needs review against the initial requirements.

Likewise, moving from employment to self-employment is more than replacing one employer with another. The UGE guide expressly says that evidence of an employment relationship does not establish a professional relationship, or vice versa. Assess that change separately rather than assuming your employee history settles it.

The exemption is also not a three-month unemployment allowance. If qualifying employment ends without a replacement, address the change and its consequences promptly; the law requires the admission conditions to be maintained.

ANEMOSS ASESORÍA JURÍDICA S.L. can review the new working arrangement and help organise the supporting documents through its Digital Nomad Visa service. The separate renewal checklist covers preparation when the residence authorisation approaches expiry.

Common mistakes

  • Waiting three months to report a change that must be communicated within 30 days.
  • Treating the relationship-history exemption as an exemption from company, income or Social Security requirements.
  • Assuming a pending first application or a switch to freelancing is identical to an existing employee permit holder’s employer change.

Would you like us to manage it for you?

We are Andrea and Marbod. At Anemoss, we combine legal strategy and technical execution to manage your case from start to finish.

Anemoss founding team: Andrea and Marbod

We are personally involved throughout your case, from the initial analysis and action plan to ongoing support until the process is complete.

Frequently asked questions

Does the new company still need one year of activity?

Yes. The UGE exemption discussed here concerns the three-month employment relationship. It does not waive the separate requirement for at least one year of real, continuous company or group activity.

Can I take a job with a Spanish employer instead?

Not under the principal employee teleworker route. Article 74 bis limits that employment to businesses outside Spain. A Spanish job requires assessment of another suitable residence and work basis.

Comments

There are no comments yet. You can be the first person to comment.